Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Синдикати и бизнес протестираха заедно срещу високите цени на тока за небитовите абонати

Представители на синдикатите и бизнеса излязоха днес на съвместен протест заради високите цени на електроенергията за небитовите абонати. Те настояха държавата да вземе спешни мерки и да предотврати последствията от ценовия шок – неплатежоспособност на предприятията, риск за заплатите и работните места на заетите, инфлация и обедняване.

В протеста се включиха КНСБ, КТ “Подкрепа”, АИКБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата.

От 20 дни бизнесът и синдикатите призовават към няколко действия. Първо, компенсация за високата цена на тока, като тя да е в размер на 75% от разликата в прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР, и тази на свободния пазар. Тя да се плати от енергийните дружества или от бюджета. На срещата при президента Румен Радев пък бе представен и предложения от КНСБ механизъм за поносима цена на тока – предприятията да преминат до март догодина към доставчик от последна инстанция, той да купува ток от НЕК на себестойност и с на прилична печалба. А миксът от енергии, който НЕК ще продава на доставчика, да е от АЕЦ “Козлодуй”, водните централи и от ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Третата мярка е компенсация на всички работещи заради по-високите цени на стоки и услуги, очакваното поскъпване на ток и парно с 20-30 на сто от 1 януари. За целта КНСБ предлага пакет от мерки, които включват ръст на минималната работна заплата, вдигане на прага на бедност и др.

В Министерския съвет лидерите на протестиращите организации се срещнаха с енергийния министър Андрей Живков, шефа на БЕХ Валентин Николов, председателя на КЕВР Иван Иванов, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Те са се съгласили, че мерките, които предлагат работодатели и синдикати, ще бъдат обсъждани и е поет ангажимент за финансови компенсации за фирмите, стана ясно след разговорите.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач