Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

ЕКП: С колективното договаряне работниците получават по- дълъг платен отпуск

Работниците, обхванати от колективно трудово договаряне, се ползват допълнително с до две седмици платена годишна почивка. Това показва анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите.

От конфедерацията уточняват, че се базират на анализ на данните от Eurofound. Анализът показва, че в цяла Европа има колективни трудови договори, които предвиждат поне 3 допълнителни дни за почивка над минималните. Работниците, обхванати от споразуменията, получават средно 24,5 дни в сравнение с 21,5 дни за всички останали.

По-дългата платена почивка е само една от ползите на колективното договаряне. Ето защо от ЕКП призовават ЕС да гарантира, че всички работници могат да се възползват от него и напомнят, че в началото на август бяха изнесени данни, според които милиони европейци не могат да си позволят едноседмична лятна ваканция поради нискoтo ниво на заплащане.

През последните 20 години броят на работниците, обхванати от колективното договаряне, е намалял в 22 държави-членки на ЕС. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да  бъдат „засилени колективните договори“ като част от проекта на Директива за адекватните минимални работни заплати. Тя предвижда да изиска, всички държави членки с под 70% обхват на колективното договаряне на работещите, да изготвят национален план за действие за разширяване на неговия обхват.

Европейският парламент ще разгледа проекта за Директива след края на лятото. Европейската конфедерация настоява за промени в нея, които да гарантират, че:

  • Работодателите не могат да заменят синдикатите с фалшиви „представители на работниците“ в преговорите за колективно договаряне;
  • Само компании, които спазват правото на колективно договаряне, имат достъп до публично финансиране и обществени поръчки;
  • Правото на колективни трудови договори се зачита за всички работници, включително и самонаетите.

Заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: „… ЕС може да отиде по-далеч, за да гарантира, че всички работници се ползват от правото си на колективно договаряне, като прекъснат публичното финансиране на работодателите, които отказват да преговарят със синдикатите. Синдикатите са единственият законен представител на работниците при колективно договаряне с работодателите и това трябва да бъде признато в законодателството на ЕС, така че шефовете измамници да не могат да създават фалшиви работнически представители и съвети, които създават впечатление за преговори, без да носят реални ползи за работещите”.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач