Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

ПОЗИЦИЯ
НФТ “Химия и индустрия” – КНСБ  и НФ ”Химия” – КТ ”ПОДКРЕПА”
ОТНОСНО: нарастващото социално напрежение в химическия сектор, породено от сигналите за световна икономическа рецесия

Уважаеми госпожи и господа,
НФТ “Химия и индустрия” – КНСБ  и НФ”Химия” – КТ”ПОДКРЕПА” изразяваме сериозно безпокойство от нарастващото социално напрежение в химическия сектор, породено от финансовата криза и очакваното ново повишаване на цената на природния газ.
Категорично не приемаме разчетите за шоково увеличение на природния газ, при условия на понижаващи се тенденции на цените на природния газ на международните пазари, което ще доведе до тежки последици за множество химически предприятия и за техните работни места.
Двата синдиката не приемаме тиражираните в медиите катастрофични очаквания за финансови колапси, фалити на фирми и драстични съкращения на работни места в химическия сектор. Именно сега в условията на финансови затруднения е необходимо да се запази самообладание, да се следва икономическата логика с балансирана социалната цена.
Напълно споделяме опасенията на Асоциацията на българската торова промишленост, че подобна паника може да доведе до прибързани решения и да постави под заплаха работещите в бранша и свързаните с това селскостопански производители.
За съжаление вече има индикации, че финансово икономическите проблеми могат да се използват за блокиране на колективните преговори 2009 г., преговорите за работните заплата на работниците и служителите и орязване на социалните програми.
Има опасност създаващото се напрежение да се използва за профилактично оптимизиране на персонала, съкращаване на работни места и замразяване доходите на работещите в химическия сектор.
НФТ”Химия и индустрия” – КНСБ и НФ”Химия” – КТ „Подкрепа” в следващата седмица свикват спешно разширени заседания на своите Федерални съвети за обсъждане на ситуацията в основните браншове, консултации за социалните проблеми и техните измерения в химическия сектор.

София, 26 ноември 2008 г.

 

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач