Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

"Енергийно бедните в България са между 25 и 40% от цялото население по според прилаганите различни методики. 40 на сто от населението означава 2 милиона и 400 хиляди българи, които няма как да свържат двата края. Това е огромен проблем, но за него се говори малко. В момента това са енергийно бедни при тези цени на електроенергията, а се говори те да се вдигат средно с 30 %. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В момента има една наредба за компенсация, която е била приета, но не е ясно как ще бъде финансирана, нито е ясно как ще бъде прилагана при либерализацията на пазара на ток. В същото време, готовността за прилагане на подобни радикални реформи е никаква в държавата. Хората с право се притесняват и трябва час по-скоро всички тези политически боричкания да останат встрани и темата да стане централна, независимо дали правителството е в оставка, дали е служебно, дали е редовно. Този въпрос трябва да се реши час по-скоро."

Това предстои да се случи следствие на приетите промени в Закона за енергетиката.Те предвиждат от 1 юли 2024 година Националната електрическа компания (НЕК) вече да отпадне като обществен доставчик, тоест преустановява се работата на регулирания пазар. Но от друга страна, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще изплаща компенсации за битовите потребители. Средствата за компенсациите ще идват от Фонда за сигурност за електроенергийната система (ФСЕС). В него вноски внасят производители и търговци на електроенергия, както и оператори на мрежи, а вече сттана ясно, че близо 1 млрд. лв. от него е пренасочен за балансиране на Републиканския бюджет през 2023 г. Вече се чуват и първите предложения и намерения за отлагане на либерализацията на пазара на ток. Законът за енергетиката, предвиждат пълна либерализация на пазара за битовите потребители да останат на регулиран пазар до 2026 г.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач