Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Рекордна сума от 1,32 милиона евро са внесли българските емигрантите в родната икономика през изминалата 2023 г., показва статистиката на БНБ за преведени трансфери по банка, чрез финтек компания или чрез компания за парични преводи до 10 минути. Ръстът спрямо предходната година е значителен - с близо 25 на сто. На ден в страната са влизали средно 4,170 млн. евро пари от емигранти.

Реално средствата дори са повече, тъй като около 25 на сто от парите, които пристигат от емигранти у нас влизат в страната в брой и не са включени в официалната статистика. Така емигрантските пари остават едни от най-големите “чужди” инвестиции в българската икономика.

По данни на БНБ най-много парични трансфери идват от Германия - от там сънародниците ни са изпратили около 230 млн. евро през миналата година. Следват САЩ с 209 млн. евро, Испания - 114 млн. евро, от Англия - 109 млн. евро и от Гърция - 71 млн. евро.

На тези пари разчитат близо 2 милиона домакинства у нас, с които те покриват сметки и кредити, лекарства и здравни услуги, ремонти, образование, дори разходите си за храна.

Междувременно Евростат публикува тези дни статистика., от която е видно, че страната ни е една от най-зависимите в ЕС от притока на емигрантски пари. През 2022 г. притокът на тези инвестиции е бил 2,2 на сто от БВП на България, с което тя се нарежда  заедно с Унгария, водени от Хърватия, Латвия, Румъния, Люксембург и Белгия.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач