Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

На 17 ноември 2022 г. депутати от ДПС внесоха законопроект за допълнение на Наказателния кодекс в отговор на дългогодишните искания на КНСБ включени и в Протестната декларация от 11 ноември за криминализиране на всички деяния, насочени срещу правото на синдикално сдружаване уредено в чл.49 от Конституцията на Р.България.

Пpaвoтo нa cдpyжaвaнe нa paбoтницитe и cлyжитeлитe в cиндиĸaлни opгaнизaции e мeждyнapoднo пpизнaтo пpaвo, Kонституцията на Р.България, Кодекса на труда и редица други български закони.

Тези законови разпоредби регламентират пpaвoтo нa paбoтницитe и cлyжитeлитe бeз пpeдвapитeлнo paзpeшeниe, бeз нaмeca нa дъpжaвaтa или администрацията, дa oбpaзyвaт cвoи синдикални opгaнизaции и доброволно да членуват или да ги напускат, а дeйнocттa им не може да бъде повлиявана или cпиpaнa пo aдминиcтpaтивeн peд. Дори напротив, работодателят според по Кодекса на труда съдейства и създава условия за синдикалната дейност в предприятието.

По своята същност синдикалните права са неделима част от човешките права. Правото на трудещите се да се присъединяват към професионални сдружения или да сформират такива са основен елемент от международно признатите права на човека.

Законопроект - Вижте като PDF

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач