Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Истанбул, Турция, Световна конференция за химическата промишленост, IndustriALL Световната конференция за химическата промишленост се проведе на 26-27 юни 2019 г. в централата на Petrol-İş Sendikası в Истанбул, Турция, която събра 190 делегати от 40 страни.

Срещата бе открита от съпредседателите Ирис Улф и Сержио Лейте.

С новите директиви свързани с климатични промени и енергийния преход настъпват нови времена на промени за химическата промишленост. Индустрията е изправена пред предизвикателства, свързани с производството на пластмаса, изменението на климата и замърсяването, и не е политически популярна. Възникващите технологии и процеси създават нови предизвикателства. Химическото производство вече не е така  широко прието в обществото, поради натиска от страна на НПО и дебатите в областта на климата. Въпреки това химическият сектор е двигател за иновации и за други сектори.

Затова тя трябва да се променя, за да се гарантира, че в бъдеще ще имаме добри работни места и условия на труд за изграждането на прилично бъдеще за работниците в химическата промишленост. Известно е, че синдикалните права са атакувани по целия свят, че Бразилия например е изправена пред преврат, няма социален диалог, а бившият президент Лула е несправедливо затворен. Подобно на Бразилия, Турция страда от политически преврат. Синдикалното движение също защитава демокрацията в Турция, а глобализацията продължава да бъде заплаха за работниците по целия свят. Балансът между богатите и бедните се влошава. Синдикатите се борят срещу този социален дисбаланс. Нуждаем се от глобална солидарност, за да се противопоставим на това нападение.

Генералният секретар на IndustriALL Global Валтер Санчес започна своето обръщение, като поздрави турски профсъюзи за успеха на опозиционния кметски кандидат Екрем Имамоглу на изборите в Истанбул. Той каза, че забавянето на световната икономика допринася за ерозията на правата на работниците. Младите хора са в настъпление заради климата, защото климатичните промени са тяхното бъдеще. Ние сме изправени пред извънредна ситуация, свързана с климата и трябва да действаме. Но ние сме отговорни и за качествените работни места в химическата промишленост, минното дело и други сектори, както и за общностите, които подкрепят.

Помощник генералният секретар Кемал Озкан даде подробен преглед на световната икономика и мястото на химическата индустрия в нея. Делът на труда на доходите намалява. Дългът на бизнеса и държавите нараства, дълга на страните и личния дълг. Заплатите не се увеличават и хората използват кредитите, за да оцелеят. Производителността нараства много повече от заплатите. Налице е спад в обхвата на колективното договаряне.

Но на конференцията се усеща силата във въздуха. Нашето предизвикателство е да я използваме и да изградим добър план за действие за сектора.

 

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач