Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

В НДК, зала 8, Министерство на труда и социалната политика,, фондация „Джендър проект в България”, Комисия за работа с жените, децата, младите хора и семейството към КНСБ и Синдиката на българските учители проведоха Информационен ден на равното заплащане. 

„Ден на равното заплащане” ще се проведе в Италия, Гърция, България и Чехия. Целта на тези събития е да се повиши осведомеността сред широката публика и да се подпомогнат жените при договарянето на равни заплати, както и да се наложи Деня на Равното Заплащане като годишно събитие.

Присъстващите се запознаха с резултатите от проучването и експертните анализи, осъществени в рамките на проект “zeroGPG – Gender e-quality: Innovative tool and awareness raising on GPG”, да дискутираме възможните стратегии за справяне с проблема „Нулева разлика в  заплащането по пол“ (GPG) и  новия уеб базиран инструмент за изчисляването на GPG.

Станимира Хаджимитова, координатор от българска страна на проекта наблегна на факта, че разликите в заплащането по пол се движат между 14 до 35% в полза на мъжете, в зависимост от сектора, който разглеждаме, като тази разлика достига чувствителното ниво от 40% при пенсиониране, което вече ни дава основание да говорим за феминизиране на бедността.

„Разлика в заплащането на жените и мъжете“ е разликата между средното брутно почасово възнаграждение между наетите мъже и жени, изразена в процент от средното брутно почасово възнаграждение на мъжете. Жените в ЕС получават средно с около 16% по-малко на час от мъжете. Тази разлика в Европа варира,  но в същността си е знак за продължаваща дискриминация и неравенства на пазара на труда, които на практика засягат преди всичко жените.

Въпреки десетилетия на антидискриминационни закони и промени в политиките на предприятията и бизнеса по целия свят, жените все още не заработват на работното място колкото мъжете. Проблемът с GPG е сложен, изискващ решения на много нива. Основните фактори, които водят до GPG са: дискриминация на работното място, практики на работното място и системите на възнаграждение; подценяване на уменията и работата, извършвана от жени, малко жени на висши и лидерски позиции, джендър роли и традиции и необходимост от балансиране на отговорностите в семейството и работата.

Проектът zeroGPG се занимава с разликата в заплащането на двата пола (GPG), като използва транснационален подход с участието на различни заинтересовани страни, като напр. НПО, консултативни центрове за жени, изследователски институти, които работят заедно за преодоляване неравенството в заплащането.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач