Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Кръгла маса на тема "Професионално образование в индустрията", организирана Българската камара на химическата промишленост, съвместно с Българската асоциация на металургичната индустрия и представители на НФТ“Химия и индустрия“ – КНСБ

Темите за професионалното образоване и обучение, обезпечаването на необходимите кадри за индустрията, в т.ч. за химията и металургията, както и кариерното развитие безспорно са изключително актуални.

Целта на проведената кръгла маса е не само да се изложи състоянието на професионалното образование и квалификацията на кадрите, а да се набележат и обсъдят проблемите и да се потърсят адекватни и навременни решения, които да бъдат адресирани към съответните институции.

  Д Е К Л А Р А Ц И Я

Кръгла маса „ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ В ИНДУСТРИЯТА“

Днес, 19 ноември 2015 год., представители на браншови организации и фирми от добивната, металургичната и химическата промишленост и образователните структури в сферата на професионалното образование и обучение, участници в кръглата маса приеха да работят съвместно за промяна и постигане на по-добри резултати в следните приоритетни направления:

  • Обвързване на потребностите на индустрията от професионално подготвени кадри с образователните практики и стратегии.

На основа на партньорството между бизнеса и образователните структури ще се работи за реалното прогнозиране на потребностите на пазара на труда и намирането на решение за качествено професионално образование, за пряка връзка между икономическото развитие и определянето на специалностите и професионалните паралелки. Предприятията, учебните звена и синдикатите ще работят за популяризиране сред населението и учащите се на тези производства, които са приоритетни и устойчиво развиващи се за съответния регион и за страната.

  • Оптимизиране на учебните програми в съответствие с новите техники и технологии, съвместни действия за балансирано разпределение между общообразователните и специализирани дисциплини.

Учебните планове и програми в професионалното образование трябва да отговорят на модернизираните мощности и нови технологии, на условията в съвременните предприятия. Да се търси балансирано разпределение между общообразователна и професионална подготовка и работещи форми за включване на представители на индустрията в този процес.

  • Подобряване и модернизиране на технологиите и формите за обучение.

Навлизането на нови технологии в учебния процес е задължително условие за подобряване качеството на обучение и засилване интереса към професията.

  • Повишаване и осъвременяване на практическата подготовка на преподавателите от професионалните образователни и обучителни звена.

Предприятията от добивната, металургична и химическа индустрия внедряват най-добрите налични техники и технологии, които трябва да бъдат познати и да намерят място в теорията и практиката на преподаване.

При необходимост от промени в нормативни документи те ще бъдат обсъждани и предлагани на държавните институции за приемане по законоустановения ред.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач