Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

В гр. Велинград, семинар от проекта „Младежта в действие“.

Основна тематика бяха въпроси като: социален диалог, какво е било успешно и какви са най-големите предизвикателства предизвикателства пред синдикалната дейност, върху които е необходимо да се работи, умението да се организираме, засилване позициите на синдиката пред работодателя, международни стратегии и др.

Какви промени трябва да станат, за да може вашата организация да стане по-силна и да развива организационна и синдикална дейност? Изводи!
- Участниците са извършили много добра организаторска работа между първия и втория семинар, привлечени са 48 нови членове на синдиката.
- Участниците смятат, че екипната работа и мотивацията са ключови фактори за организирането и успеха на синдикалната дейност.
- Участниците осъзнават необходимостта от по – голяма информираност, от постоянно обновяване на знанията и систематизиране на проблемите.
- Преобладаващата част от тях имат идеи и ентусиазъм, за да продължат работата по проекта до и след април 2016 г.
- Участниците са убедени, че само с развитие на повече дейности, включително и международни ще укрепим синдиката.
- Ето и някои изводи, оценки и позиции на младите хора, придобили вече основни знания за синдиката и споделен опит:
- Ориентирани сме към новопостъпилите работници и специалисти за привличането на нови членове. Провеждаме лични срещи за доверие между нас и членовете на основата на информираността.
- Поканихме хора на събранието, които не са синдикални членове и с това искахме да споделят духа на организацията и да видят какво правим.
- Ние сме поели определени ангажименти към новопостъпилите членове и трябва да отговорим на техните очаквания.
- Имаме нови членове и създадохме организация в звено, в което до сега нямахме. Малка победа, но значима – в този цех има потенциал за развитие.
- Най-важна е промяната в мисленето отгоре надолу за засилване позициите на синдиката пред работодателя, работа в екип по цехове и повишаване информираността.
- Организиране на повече мероприятия – само за синдикални членове, за да се демонстрира принадлежност към синдиката. Председателите да имат повече срещи с ръководствата на предприятията. Да се правят периодични допитвания до членовете.
- Трябва да запазим екипа заради придобитите знания и умения и да се срещаме периодично, за да обсъдим резултатите и работата. Ние се събрахме без да знаем какво ще правим, а сега имаме идеи какво да правим, за да има бъдеще синдиката.
- Искаме да направим всичко възможно тези млади хора, които сега се обучават да влязат в синдикалния съвет или да станат актвни, за да могат да обучават и привличат други хора. По този начин ще доразвием структурата по цехове и в други предприятия в региона.
- Ще направим стратегическа игра – „Синдикатите завладяват предприятия“, като се стъпва на реалната нормативна уредба.
- В по-глобален мащаб, да увеличим финансовия ресурс. Да помислим за обединение и консолидиране, за да постигнем високи нива на синдикализация.
- За синдикалното движение има полагащо се място в обществото. Никой друг не защитава правата на работещите както могат да ги защитават синдикатите.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач