Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Брюксел - съвместна позиция на социалните партньори от европейската химическа промишленост - Групата на работодателите от химическата промишленост – ECEG и Европейската федерация на работещите в химията, енергетиката и мините – EMCEF по отношение на глобалната икономическа  криза

 

 

Социалните партньори от Европейската химическа промишленост - ECEG и EMCEF), изразяват убеденост за повече европейска политика и необходимостта от силна и съгласувана политика за развитието на Европейската химическа индустрия, за което могат да допринесат дискусиите в секторния социален диалог и съвместни форуми за колективно преговори, индустриални отношения, заетост, професионално обучение и с това приемат следната

СЪВМЕСТНА ПОЗИЦИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА
ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА  КРИЗА

   
    Финансовата криза намира сериозно отражение върху химическата промишленост, заплашва съществуването на Европейската химическа индустрия и се отразява и върху работниците и заетостта.
    Проблемът стои и пред бизнеса, който трябва да предприеме мерки за прилагане на схеми за намалено работно време и в някои случаи да направи временни съкращения и като възможна последна стъпка окончателни съкращения.
ECEG и EMCEF са убедени, че такива мерки трябва да бъдат предмет на дискусии вътре в компаниите между ръководството и представителите на персонала във възможно най-кратки срокове. Съвместните препоръки на националните социални партньори в сектора ще подпомогнат за по-широкото приемане на необходимите мерки.    Това трябва да се направи без да се пренебрегват, както свободната пазарна икономика, така също и защитата на работниците и на Европейския социален модел.
Със съвместни действия на ръководството на предприятията, засегнатите работници, техните представители и социалните партньори, трябва да се сведат до минимум. Местните, националните и Европейските работнически съвети трябва да бъдат включени. Когато се въвежда мерки при настоящата криза за намалено работно време трябва да се направят всички усилия да се използват тези възможности  за усъвършенстване на уменията чрез обучение и образование.
ECEG и EMCEF призовават Европейския съюз, националните и местни ръководства да осигурят финансова и друга помощ за бизнеса и работната сила по време на закриването на предприятията, намаляване на работното време и съкращенията, когато се появят.
Призовават се националните социални партньори в сектора да търсят решения, които най-добре отговарят на специфичните нужди на химическата и фармацевтична промишлености, с оглед колкото е възможно по-добра защита на заетостта и доходите на работниците.
Свободния вътрешен пазар трябва да спазва и прилага правилата на ЕС по отношение на държавните помощи, които спомагат за избягване на последиците от кризата в ЕС. Страните - членки трябва да се въздържат от приложението на протекционизъм.
Трябва да се поощряват дейности, които осигуряват адекватно приложение на основни конвенции на МОТ. Да се подпомагат компаниите и техните работници по време на намаленото работно време или временните съкращения с оглед избягване на постоянни съкращения, да се осигурят на предприятията краткосрочни заеми необходими за осигуряване на жизнения стандарт и покупателната способност на работниците за възможно най-дълъг период.
Според националните традиции и процедури, колективното договаряне и социалния диалог могат да помогнат за постигане на тези цели и затова те трябва да се интензифицират през този период
    Да се подпомогнат предприятията да използват намаленото работно време и временните съкращения за повишаване на квалификацията на работната сила и тази квалификация да отговаря на нуждите на предприятията в бъдеще.     Европейските компании и техните клиенти се нуждаят от достъп до осигуряване на капитал и кредити, липсата на които се отразява сериозно върху експортния капацитет на химическата промишленост и другите производствени сектори.
Да се подкрепя икономиката възможно в най-широк смисъл без да се влошава дългосрочната финансова ситуация  на страните в ЕС с оглед да се отговори на свиването на търсенето. Мерките трябва да бъдат насочени към осигуряване на ефективността и да се избягва надпреварата със субсидиране.
EMCEF и ECEG призовават да се предприемат тези мерки и да се имат предвид от съответните обществени институции и социалните партньори на национално и местно ниво. 

Брюксел
EMCEF и ECEG

Видимо, мы все-таки подошли к ним вплотную.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач